The role of creative in transforming post-industrial landscapes

Visualisierung_Toni-Areal_Rampe

18b08500f91da47d46eb67657cd90b13
后工业建筑转变为艺术中心在我们的周遭世界渐渐变得寻常,但是怎样保有旧工业建筑的品质,亦让其适应社会角色的改变,能够在“新世界”中继续闪烁着光芒,就变成了这种改造的品质体现。Toni-Areal是我心目中(和拜访过)最能担当 “品质”两字的旧工业改造项目,它原来是苏黎世周边的牛奶加工厂,而现已被改造为教育-苏黎世艺术大学(ZHdK)/ 文化-苏黎世设计博物馆 和住宅于一体的综合体。此项目由瑞士建筑事务所EM2N设计,并重新命名为“Toni-Areal”。该设施的目的是成为城市中一个活跃的元素,为原先功能单一的地区赋予活力和多样性。

The conversion of post-industrial buildings for use as cultural and mixed-use centres has become too popular, and it has proven to be a defining quality in contemporary architecture, and serves to accurately reflect shifts in societal conditions. To add to this development, the Toni milk processing building in the periphery of Zurich has been transformed into a centre for education, culture, and housing, with design led by the Swiss architecture office EM2N. Now known now as ‘Toni-areal’, the facility is intended to be an active urban element which will enliven and diversify the previously mono-functional district.

根据designboom的报道,EM2N能够得到这一项目的委托,是由于在2005年一项关于城市和这个项目的研究竞赛中,他们提供的设计方案获得了一等奖。在这个方案中,他们以独特的方式将内部功能整合在一起,并且把建筑和周边环境有效地联系起来。设计团队表示:“我们的设计用一种‘内部城市化’的方式来处理此项目庞大的规模,原本的坡道体系被重新改造为一条竖向的‘大街道’,成为建筑主要的交通系统。为了满足建筑内部流线的需要,我们在布局中设置了一个开阔的门厅,它处于新建的高层和现有建筑的低矮体量之间,为公众提供了一片公共空间。

18

aLaPaJRp_13_Toni Areal_Esquema

According to designboom, EM2N received the project’s commission based on their winning urban and program study in 2005, which proposed a specific combination of internal functions as well as a productive connectivity with the surrounding areas. the design team states, ‘our design suggested dealing with the size of the project by means of a kind of internal urbanism. the existing system of ramps was reinterpreted as a vertical boulevard and became the building’s main circulation system.’ to complement the facility’s circulation, the layout places a large entrance hall, which acts as a public space, at the intersection of the high-rise and lower block elements of the existing structure.

从奶牛加工厂到教育文化综合体的转换,让两种建筑形态之间发生了非常微妙的联系。一方面,这个建筑建立了教育设施在后工业建筑重塑上的可能性,这样的厂房被大量改造着,成为过去几年的新焦点。在另一方面,苏黎世5区这样的外围地区也经历了从单功能的工业区转变成一个多样化复合的中心城市区的过程,这样的建筑正在渐渐改变和重塑着整个城市区域的性格。

The conversion of the large former Toni milk processing building into a location for education, culture and housing creates a link between two very topical developments. On the one hand it establishes a new focus of educational facilities within the landscape of third level education institutions in Switzerland, which has been massively remodelled over the last few years. On the other hand for some time now the outlying area of Zurich’s District 5 has been undergoing an urban planning process that is transforming it from a monofunctional industrial zone into a mixed function urban district and is changing and shaping the character of the entire city.

这个改造项目希望能同时保持并重新演绎原有建筑的表现力和空间特质。比如,建筑的外立面被覆盖了波浪形的金属板,响应了原有建筑的梯形金属板。另外,为了体现原有建筑的工业特征,许多粗犷的混凝土元素被保留下来,同时也反映了工厂过去的空间序列。

The conversion’s design seeks to simultaneously maintain and reinterpret the performative and spatial qualities of the existing structure. Namely, its façades have been wrapped with waving expanded-metal panels, which reference the original trapezoidal-profile metal sheeting. Additionally, many robust concrete elements have been preserved to produce an industrial character and reflect the factory’s former spatial sequences.

“为了创造丰富而多样的空间,建筑在不同的位置进行了不同程度的改造:大体上保持原生的形态,而在某些局部则改造得更多;有些地方会加以定义,而大部分空间则是未定义的。我们用这样的方式创建了一系列极为不同的空间,从功能性的公共大厅和交通空间到私人排练室,从多功能工作室到高度专业化的录音室。建筑如城市般多样,城市的多样性也渗透至建筑中。”

‘To create diversity and variety the architecture works with various degrees of refinement at different places: generally raw, here and there more refined, sometimes over-defined, mostly under-defined. a wide range of extremely different spaces is created, extending from functional public halls and circulation spaces to intimate rehearsal cabinets, from the multi-functional workshop to the highly specialized sound studio: the building as city, the city as building.’

239_original

EM2N-architects-toni-areal-designboom-06

6_Toni-Areal_©_Simon_Menges

An internal spatial figure is created that is connected by a series of halls, squares, voids and cascading staircases. It helps establish identity and places the many different functions like the buildings in a city, functioning as a kind of spatial catalyst that makes internal exchange possible. At the same time, through its variety of functions, the building emanates outwards and becomes the central public place in the new urban district. Through the generously dimensioned roof garden a piece of outdoor space is restored to the district and the campus.

g11

088_PR_5000_000_Luftbild

Site Plan

In addition to the urban planning challenges, many different questions were also posed at an architectural level: for instance how to deal in design terms with the extremely divergent scales and with the large number of very specific functions, or what overall atmospheric mood is most appropriate for such an extremely dense complex. In this regard the existing industrial building offered productive resistance and served us as a constant sparring partner.

g19

g24

These functions embedded in the building, especially the university, serve to increase the vibrancy of the area by creating many opportunities and interfaces for exchanges between its users. The restoration works are based on a minimum intervention on the building’s original industrial character. This possibly promotes recycling and gives the public some semblance of the area’s history.

Since the scale of the building is so large, the project was treated with an urban point of view. A vertical public boulevard (likened to roads or squares in the urban fabric) runs along the building and integrates it with the city. Several access points to and public spaces within the building and the internal boulevard also maximize integration with the city network. The vertical boulevard also serves to communicate the identities of the single uses located along it. The identities of the single entities are formed in relation to this boulevard, making it possible to create addresses throughout the building and hence enabling way-finding.

The exceptional dimensions of the structural elements and spaces within the building allow for flexibility, which is crucial so that the building can react in a manifold way for future necessities.

7_Toni-Areal_©_Roger_Frei

The richness of the new Toni Areal lies in surrounding the university campus with small organisms that add vibrancy and diversity to the establishment. The integration of social and commercial needs with housing could potentially lend much activity to the area. The vertical boulevard being likened to an internal street gives respective uses identity and addresses, and is frequently punctuated by terraced inner courtyards, which let light in and accommodates flexible uses.

088_1_PR_1000_103

3rd Floor Plan, Central Public Space

088_1_PR_1000_105

5th Floor Plan

088_1_PR_1000_106_107

6th, 7th Floor Plan

088_1_PR_1000_108

8th Floor Plan

088_1_PR_1000_201

Longitudinal Section 1

088_1_PR_1000_202

Longitudinal Section2

088_1_PR_1000_205

With reference to:

  1. a+t. (2008). Hybrids II. Low-Rise Mixed-Use Buildings.
  2. Designboom. EM2N converts milk factory for toni-areal mixed-use center in zurich.<http://www.designboom.com/architecture/em2n-toni-areal-zurich-09-23-2014/>
  3. Archdaily. The New Toni-Areal in Zürich West. <http://www.archdaily.com/303982/the-new-toni-areal-in-zurich-west/>.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s