Museum of Nature and Science Winning Proposal / Schwartz Besnosoff + SO Architecture

מצגת של PowerPoint

Designed by Schwartz Besnosoff + SO Architecture, their competition winning proposal for the Museum of Nature and Science in Jerusalem emphasizes the desire to create an open, absorbent, breathing building – the type of building that communicates with the environment, and not a closed structure with fences and a guard. In accordance with the sustainable planning approach, the building’s external appearance is restrained and modest, on the one hand blending into the environment, and on the other hand enveloping a flexible, multifaceted, and dynamic structure.

51358b1eb3fc4bd819000050_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_tasa

51358c9fb3fc4b39f6000065_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_dofen-021

Print

51358c3eb3fc4bd819000061_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_site_plan_

51358ca1b3fc4bc32c000066_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_development_phases1

51358cc0b3fc4bd819000069_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_untitled-1

This approach reflects an attempt to offer Jerusalem an airy urbanity, a break from the physical and symbolic density. The architects believe that utilizing the building to structure the open urban space will help the residents of the capital “make friends” with the government buildings and create a positive tension between the citizens and their institutions. Therefore, they decided to locate the park at the entrance to the quarter on the Ruppin Boulevard side. The proposed building will protrude as a series of small single-story buildings in the center of the land plot, in a way that hints at the structure without interfering with the central presence of the park, which is opposite the coffee shop that serves visitors passing by.

With complex reciprocity between the interior and interior, the interior and the exterior, this results in a virtuosi building. The building typology imitates the form of Swiss cheese with green holes. The size and location of the green holes varies among the levels. On Level –12.00, the archeology level, the outside is actually the main aspect, while on the highest stories, the holes in the mass are more refined.

51358afbb3fc4bd81900004f_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_out_3

The exterior form of the building is based on a central geometric and symbolic concept that incorporates all of the design principles required by the overall plan, and creates a thread connecting and unifying them, with the possibility of execution in several stages. The building is organized in the plan, cross-section, and façade as building bricks laid upon one another. This is a metaphor of the process of the development of interrelations between humans and their environment and of the process of evolutionary creation.

51358b1eb3fc4b4240000051_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_museum_6a_clean_2

51358ad2b3fc4bd81900004b_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_museum_1b

The building is organized in three sections of half-stories, thus ensuring an inner interactive and flexible space for exhibitions with different atmospheres and needs. The building is composed of meta-galleries, offices, a conference center, study areas, labs, storerooms, rooms for setting up exhibitions, a parking lot, and a planetarium. The design enables maximal accessibility to the nature museum and the science museum. It enables separate operation of different parts of the building, such as, for instance, the planetarium, the conference center, and the coffee shop that faces Ruppin Boulevard. The organization of functions was determined by the required lighting conditions, functions requiring natural light have been organized on the upper levels and as you descend, the lower levels accommodate functions that require less light and more controlled lighting.

51358cc0b3fc4bd819000069_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_untitled-1

51358c8fb3fc4bc32c000064_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_circulation_diagram1

The course of the museum movement is characterized as a linear path between fields, within a system of meta-galleries, some on an incline and some flat. The movement was organized as a central, linear system, with different interactions and options. Upon arriving at Level –12.00, an escalator takes the visitors up to the roof of the museum – to the outside exhibition gallery. From the roof exhibitions one descends to the astrophysics gallery and from there to the exit/entrance. The movement plan creates a situation in which the movement on the roof is part of the formal museum path; we consider this very important.

מצגת של PowerPoint

Some of the green roofs of the building constitute a continuation of the park and some constitute a section of the internal movement, as a platform for the theme gardens. The underlying idea of the theme gardens is characterization of the landscapes of Israel, achieved by dividing the roof into different areas each representing a unique landscape. The result is a roof that constitutes a pattern of the landscapes of Israel – an experiential and physical catalogue of scenery. The roofs on the park level are accessible to visitors to the park and enable a museum experience without entering the museum.

51358ca5b3fc4bd819000067_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_gardens_diagram1

In the summer, natural ventilation of the outside areas of the museum and cross-ventilation of the building at night will be made possible. To improve the thermal comfort of the visitors, moisture will be added by means of a system of water channels and pools passing from the outside to and through the buildings. In the winter, the thermal mass will be used to heat the building. The building heats up during the day and maintains a relatively high temperature during the evening and the early morning hours.

51358c8db3fc4bd819000063_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_2

The watercourse winds through the building in a fascinating spatial manner. It serves as a source of natural light through the water, as a reservoir of grey water, as a desalinization pool, as a waterfall and as a water accumulation pool. We created a sort of canyon (wadi) between the building and the mountain. In addition to being an impressive visual attraction, the canyon serves as the base of the waterfall, a climbing wall, a grove and the path of the outer coating of stones, as well as a place from which light can enter the different sections of the museum.

water main

51358b7db3fc4b39f6000054_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_000

Plan 01

51358b7eb3fc4bd819000055_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_4001

Plan 02

51358b9bb3fc4bd819000057_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_6501

Plan 03

51358b9cb3fc4bc32c000058_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_900

Plan 04

51358bbab3fc4bd81900005a_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_1000

Plan 05

51358bbcb3fc4b424000005b_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_12001

Plan 06

מצגת של PowerPoint

Sections

Reference:

Furuto, A. (2013). Museum of Nature and Science Winning Proposal / Schwartz Besnosoff + SO Architecture. [online] ArchDaily. Available at: http://www.archdaily.com/339751/museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture/ [Accessed 18 Nov. 2014].

51358c13b3fc4b4240000060_museum-of-nature-and-science-winning-proposal-schwartz-besnosoff-so-architecture_nmj_shalb_b15_rupin2_facade1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s